Portugalská degustace 31.1.2019 od 19:00 hodin

Zveme vás na ochutnávku portugalských vín z údolí řeky Douro (1x sekt, 8x tiché víno + 1x Portské). Součástí večera bude degustační menu zhotovené a párované k jednotlivým vínům panem šéfkuchařem Danielem Strunou, což slibuje nejen skvělý kulinářský zážitek.

Ochutnávka se uskuteční ve čtvrtek 31.1.2019 od 19:00 hodin v NATURELu Lípová 11, Praha 2 (stanice tramvají Štěpánská a pak asi 100m za Pivovarským domem).

Vstupné 990,-Kč/os. je třeba složit předem na účet 65112310/5500 a nebo osobně v Naturelu Lípová 11 (každý všední den od 11:00 do 21:00) a to nejpozději do 29.1.2018. Počet míst je omezený, proto rezervaci akceptujeme až po zaplacení vstupného. Děkujeme za pochopení.

Případné dotazy zodpovíme na e-mailu: adam.komers@seznam.cz nebo telefonu: 736 531 173.

——————–

Údolí řeky Douro je pilířem po kvalitní vína přírodní. Ne náhodou je vinařský region Douro Valley zapsán v UNESCO jako součást světového dědictví. Právě zde, na severozápadě Portugalska, se vyrábějí nejlepší, unikátní a vysoce ceněná vína. Některá z nich můžete ochutnat na našem degustačním večeru.  

Těšíme se na setkání v Naturelu u skvělého vína a jídla! 

Menu šéfkuchaře Daniela Struny 31. 1. 2019 Naturel Lípová 11

1/ MESSIAS BRUTO

Společnost MESSIAS byla založena v roce 1926 panem Baptistou Messias, který působil jako předseda společnosti až do roku 1973. Vedení a řízení společnosti je stále v držení potomků téže rodiny. Messias vyrábí vysoce kvalitní vína z několika vymezených oblastí: Dão, Bairrada, Douro, Vinho Verde, Beiras, Terras de Sado a Vinho de Porto.

Označení: Metódo clássico, Oblast: Bairrada, Odrůda: Arinto, Chardonnay, Barva: Nazelenalá, citrusová, Aroma: Svěží, ovocné s příjemnou kyselinkou, Tělo: Lehké s jemným perlením, zraje 9 měsíců Párování: Ústřice, vaječné pokrmy

  • Empanadas s vejci, škvarky, cornichon a bramborou

2/ Quinta de Cidrõ Sauvignon Blanc

Světlá, nazlátlá barva. Intenzivní vůně peckovitého ovoce a bílých květů. Svěží, aromatický Sauvignon Blanc se živou a svěží kyselinou. Krásný představitel odrůdy Sauvignon Blanc z Pyrenejského poloostrova. Vhodné k rybám nebo mořským plodům, výborný také jako aperitiv. Fermentace v nerezových tancích.

  • Ceviche z candáta, pomela, kaprlat a šalotky, ovoněný lístky popence, mandlová brioche

3/ Porca de Murça Branco

Čerstvá vůně citrusů a bílého ovoce. Osvěžující chuť s příjemnou kyselinou. Příjemné „každodenní“ víno. Představuje dobrý poměr kvality vůči ceně. Doporučeno k salátům, žervé, uzenému lososu nebo třeba k sushi.

  • Pastel de bacalhau plněné sýrem, kdoulový dip

4/ Evel Branco

Ovocná, čerstvá a živá vůně s tóny angreštu, pomerančových květů a bílého pepře. Chuť výborně navazuje na vůni. Svěží, příjemná a rafinovaná chuť je podpořená překvapivě živou kyselinou a náznaky bílého rybízu, máty a pampeliškového medu.

  • Nebroušená rýže s kousky mečouna, olivami, pečenou paprikou a slaninou, kořeněná směsí bylin, medu a citrony naloženými v soli

5/ Quinta de Cidrõ Chardonnay Reserva

Svěží chuť a decentní vůně vanilky, čerstvého ovoce, zralých broskví a meruněk, s nádechem dubového dřeva. Plné tělo a dlouhotrvající lahodný závěr. Ideální víno k rybám, korýšům a pokrmům portugalské kuchyně. 6 měsíců zrání v nových sudech z portugalského dubu.

  • Kachna piri-piri, kukuřičná placka

6/ Porca de Murça Tinto

Má poměrně výraznou vůni s tóny červeného ovoce a třešní. Středně plné a měkké víno s arómatem opět zralých třešní a špetky pepře. Velmi oblíbené a úspěšné víno z Doura určené pro „snadné pití“. Nabízí dobrý poměr kvality a ceny. Doporučeno k jehněčím a telecím pečením, těstovinám a rajčatovým omáčkám.

  • Caldo verde – národní polévka Portugalska s kapustou a klobásou

7/ Evel Tinto

Intenzivní vůně ovoce, zeleného tabáku a sladkého koření. V chuti je plné, suché, komplexní s pěkným závěrem. Aroma s tóny červeného bobulového ovoce a znovu tabáku. Doporučujeme k pečeným nebo grilovaným masům a tmavým omáčkám. 8 měsíců zrání v dřevěných sudech.

  • Feijoada – jídlo jednoho hrnce z fazolí, směsi mas a zeleniny

8/ Evel Reserva, ročník 2014

Extrémně koncentrované ovocné aroma rybízu, třešní a dřevěných dubových tónů. Silné tělo, mocná struktura, příjemný tanin a kyselost. Je pitelné již nyní, ale bohatě se odmění dalším zráním. Oprávněně patří mezi nejlepší portugalská vína. 12–18 měsíců zrání v nových dubových sudech. Touriga Nacional, Touriga Franca

  • Vepřová pečeně pomalu pečená ve směsi koření, kdoulový dip s karamelizovanými černými olivami, kukuřičný chléb

9/ Quinta das Carvalhas Tinto

Intenzivní květinová vůně s tóny zralého červeného a tmavého ovoce a koření. Středně plná chuť s tóny třešní, švestek, lékořice a jemně kořenitým závěrem. Víno umí v dobrém ročníku získat 90 bodů (Wine Enthusiast). Dobře se hodí k vyzrálým sýrům. Zraje 12 měsíců v použitých dubových sudech

  • Kohoutí ragout se sušenými rajčaty, kandovanou pomerančovou kůrou, zlatým česnekem a kousky pečených batátů

10/QUINTA SANTA EUFEMIA LATE BOTTLED VINTAGE 2011

Odrůdové složení: 50% Touriga Nacional (19 leté vinice) 30% Tinta Roriz (mladé vinice) 20% Touriga Franca (19 leté vinice)

Fermentace: Hrozny jsou ručně sbírány při cukernatosti minimálně 14,5°. Fermentace probíhá v žulových nádržích (lagarech) s kapacitou 5000 kg. Hrozno fermentuje při teplotě 22-25° po dobu 5 dnů, při tradičním míchání šlapáním. Fermentace je přerušena přidáním hroznového lihu (brandy) se 77% alc.

Školení vína: Šest měsíců v nerezových nádržích, kde dochází k přirozenému procesu odkalení (čištění). Poté je víno převedeno do dřevěných nádrží o objemu 5000 litrů v sušším prostředí, kde se uchovávají přibližně 4 roky. Pak je víno lahvováno a dále zraje v láhvích.

Charakteristika vína:Velmi tmavá barva. Vůně velmi intenzivní, zralý červený rybíz a švestky. Chuť kořenitá, lehce minerální z odrůdy Touriga Nacional. Chuť velmi strukturovaná, stále svěží po červených plodech a také příjemná tříslovina, tedy vykazuje velký potenciál pro uložení. Ač mladý ročník, není víno fádní.

Servis: Je velmi dobré s aromatickými sýry, ale může se také podávat s kvalitním hovězím nebo zvěřinou. Ideálně při teplotě 13-14 ° C.

Winemaker: Alzira Viseu de Carvalho

  • Pastel de Belém – koláčky plněné žloutkovou náplní