Zveme vás na ochutnávku Sedleckých vín, neboli selských vín z Moravy. Součástí večera bude degustační menu zhotovené a párované k jednotlivým vínům panem šéfkuchařem Danielem Strunou, tentokrát to budou ukázky z kuchyně České kotliny. Vína osobně představí sedlecký sklepmistr Ctirad Králík, o kterém se traduje, že je nejlepším básníkem mezi vinaři a bezpochyby i nejlepším vinařem mezi básníky.
Ochutnávka se uskuteční tentokrát v úterý 26.3.2019 od 19:00 hodin v NATURELu Lípová 11, Praha 2 (stanice tramvají Štěpánská a pak asi 100m za Pivovarským domem).
Vstupné 1290,-Kč/os. je třeba složit předem na účet 65112310/5500 a nebo osobně v Naturelu Lípová 11 (každý všední den od 11:00 do 20:00) a to nejpozději do 25.3.2018. Počet míst je omezený, proto rezervaci akceptujeme až po zaplacení vstupného. Děkujeme za pochopení.
Případné dotazy zodpovíme na e-mailu: adam.komers@seznam.cz nebo telefonu: 736531173.
Těšíme se na setkání v Naturelu opět u skvělého vína a jídla!
Menu:
1/ SEDLECKÝ SEKT, BRUT, suché Exklusivní sekt vyrobený klasickou metodou kvašení v láhvi, zrál na kvasnicích 12 měsíců. Víno má výraznou vůni po lučních květech, chuť je svěží, šťavnatá s ryzlinkově-minerální koncovkou. Vyrobeno z Ryzlinku vlašského.
- Taštička z křehkého těsta s trhaným kachním masem, sušenými morušemi, mediteránskými bylinami, podávaná s kdoulovým rozvarem
2/ SYLVÁNSKÉ ZELENÉ 2016, pozdní sběr, suché, Vinařská oblast Morava, podoblast Mikulovská, obec Sedlec, trať „Kotel“. Víno má typickou odrůdovou vůni po zasychajících bylinách, chuť je minerální, šťavnatá, s tóny citrusů a žlutého melounu. Alkohol 12,0 obj. %, bezcukerný extrakt 23,0 g/l, cukr 0,3 g/l, kysel 6,1 g/l.
- Pečené selečí kolínko mazané medem a vinným octem, pražené mandle, jablko a česnek, vinná redukce, podávané se škvarkovou plackou
3/ TERROIR VELTLÍNSKÉ ČERVENÉ RANÉ 2017, pozdní sběr, suché, Vinařská oblast Morava, podoblast Mikulovská, obec Sedlec, Zátiší – Hliník. Víno má bylině – kořenitou vůni s tony anýzu a badyánu s nádechem autolýzy kvasnic, medové plástve a propolis. Chuť je harmonická po sušených švestkách a karamelu s výraznou minerální dochutí. Kyseliny 6,2 g/l , Bezcukerný extrakt 24,7 g/l , Obsah alkoholu 11,5% , Zbytkový cukr 0,1 g/l
- Candát na medu s kaprlaty, bílý pepř, pomerančová kůra, máslo, persilka, brambor vařený v másle
4/ TERROIR RYZLINK VLAŠSKÝ 2016, výběr z hroznů, suché, Vinařská oblast Morava, podoblast Mikulovská, obec Sedlec, Zátiší – Hliník. Ve vůni se promítají prvky Pálavského vlašáku, propolisu a sušených bylin. Chuť je citrusově kořenitá s oříškovými tony a mineralitou. Bezcukerný extrakt 24,1 g/l ,Kyseliny 6,7 g/l , Obsah alkoholu 13,5 obj.% , Zbytkový cukr 1,2 g/l
- Kuře Noir Label Rouge pečené na másle, vlašské ořechy, šalotka, persilka, bramborová kroketa s vločkami a ořechovou pastou
5/ TRAMÍN ČERVENÝ 2014, moravské zemské víno kachetinské *, suché, Vinařská oblast Morava, podoblast Mikulovská, obec Sedlec, trať „Nad Nesytem“. Vůně vína je výrazná a širokospektrá. Můžeme v ní najít kandovanou pomerančovou kůru, meruňkový džem, jitrocelový sirup, vše podmalovávané jemnou botrytidou. Chuť je mimořádně mohutná, vyluhované taniny postupně nazrávají do tónů šťávy z exotického ovoce marakuji, červeného grepu a rozkousaných lístků koky. Dochuť je kořenitě minerální. Víno s obrovským potenciálem delšího ležení v láhvi. Alkohol 11,5 obj. %, bezcukerný extrakt 49,5 g/l, cukr 0,2 g/l, kysel. 7,6 g/l.
- Brasírovaný hovězí jazyk, karamelizovaná kedlubna, kořeněná hroznovým pepřem, silný jus s kousky sušené šunky, Kamut s kandovaným zázvorem, kořeněný popencem, máslo, vinná redukce
6/ BOUVIERŮV HROZEN 2018, pozdní sběr, polosladké, Vinařská oblast Morava, podoblast Mikulovská, obec Sedlec, trať „Nad Nesytem“. Víno má velmi výraznou vůni s tóny květin i exotického ovoce. Chuť je lahodná, plná po kompotovaných hruškách s příjemnou harmonií kyselin a zbytkového cukru. Alkohol 12,0 obj. %, bezcukerný extrakt 23,2 g/l, cukr 22,5 g/l, kysel. 6,0 g/l.
- Pražská šunka smetanový křen, jemná žemlová nádivka
7/ VELTLÍNSKÉ ZELENÉ 2017 ORANŽOVÉ, zemské, suché, Vinařská oblast Morava, podoblast Mikulovská, obec Sedlec. Víno má oranžově moštovou barvu a opaleskující vzhled. Ve vůni dominují ovocné tóny čerstvého vinného moštu, pomerančové kůry a kandovaného ovoce. Chuť je výrazná, robustní s prvky černého čaje a minerálně zemitou dochutí. Alkohol 13,0 obj. %, bezcukerný extrakt 23,5 g/l, cukr 0,2 g/l, kysel. 5,6 g/l.
- Pečené telecí hrudí na másle, smrže, podávané s Grenadýr marš
8/ CHARDONNAY 2014, pozdní sběr, suché, Vinařská oblast Morava, podoblast Mikulovská, obec Sedlec, trať „Nad Nesytem“. Víno celkově výrazně zrobustnělo a získalo vyšší zlatavou barvu. Vůně je velmi výrazná, hutná, po medové plástvi, propolis, opečeném toastu a květu plané růže. Chuť je výrazně extraktivní, medově kořenitá a působící nasládle, i když je suchá s karamelovou dochutí. Alkohol 11,5 obj. %, bezcukerný extrakt 32,4 g/l, cukr 6,2 g/l, kysel. 6,0 g/l.
- Hovězí karabáček na znojemský způsob s okurkami cornichon, rýže natural se šalotkou a fíky
9/ FRANKOVKA 2016, pozdní sběr, suché, Vinařská oblast Morava, podoblast Mikulovská, obec Sedlec, trať „Kotel“. Ve vůni se objevují tóny zralých višní a ostružin. Chuť je hutná, nasládle taninová, s dochutí čokolády a ovoce. Alkohol 12,0 obj. %, bezcukerný extrakt 25,0 g/l, cukr 0,4 g/l, kysel. 4,9 g/l.
- Roastbeef, cherry omáčka s marsalou, bramborová placka kořeněná pepřem a koriandrem
10/ CHARDONNAY 2017, výběr z bobulí, sladké, Vinařská oblast Morava, podoblast Mikulovská, obec Sedlec, trať „Stolová hora“. Víno má výrazný buket s medově chlebnatými tóny. Chuť je robustní, plná po kandovaném ovoci, s dochutí sušených křížal. Alkohol 11,0 obj. %, bezcukerný extrakt 38,1 g/l, cukr 79,0 g/l, kysel. 7,2 g/l.
- Paštička z máslového těsta plněná meruňkovým pureé, smetanovým sýrem s mascarpone, dekorovaná cukrovým hráškem ožehlým na másle
(foto ilustrační)
Těšíme se na setkání v Naturelu opět u skvělého vína a jídla!