Ochutnávka chilských vín s degustačním menu ve středu 25.9.2019 v 19:00

Dovolujeme si Vás pozvat na ochutnávku nádherných chilských vín. Součástí večera bude již tradiční degustační menu zhotovené a párované k jednotlivým vínům panem šéfkuchařem Danielem Strunou.

Ochutnávka se uskuteční ve středu 25.9. 2019 od 19:00 hodin v NATURELu Lípová 11, Praha 2 (stanice tramvají Štěpánská a pak asi 100m za Pivovarským domem).
Vstupné 1990,-Kč/os. je třeba složit předem na účet 65112310/5500 a nebo osobně v Naturelu Lípová 11 (každý všední den od 11:00 do 20:00) a to nejpozději do 23.9. 2019. Počet míst je omezený, proto rezervaci plně akceptujeme až po zaplacení vstupného. Děkujeme za pochopení.
Případné dotazy zodpovíme na e-mailu: info@vino-naturel.cz nebo telefonu: 736531173.

Menu :

1/ Šumivé víno – Valdivieso Brut Nature Barva zářivě žlutá, vůně svěží po citrusech se stopou zelených jablek. Chuť jemná, smetanová, se stopou mineralita a mandlí, dlouhá dochuť po citrusech.

  • Titaina Valenciana v úpravě s plátky jablek Granny Smith, mandlovým mascarpone, segment pomeranče

2/ Odfjell Armador – Sauvignon Blanc Barva vína je světle žlutá se zelenými odlesky. Atraktivní a intenzivní vůně je směsí zelených tónů (listů rajčatových keříků) doplněných vůní citrusů a žlutého grapefruitu. Víno nabízí intenzivní vůni citrusů a přináší pocit čerstvosti a mineralita doplněný navíc ovocnými tóny po broskvích a ananasu. Svěží kyselinka pokračuje až do dlouhého závěru.

  • Caldillo de congrio – vývarová, nezahuštěná, rybí polévka s mořskými plody a zeleninou

3/ Odfjell Armador – Merlot Barva vína je tmavá, patrné jsou fialové tóny. Vůně je komplexní a silná, najdeme v ní třešně, fíky, fialky a tóny bílého ovoce – meruňky a hrušky. Dochuť je dlouhá, komplexní, šťavnatá, jemné taniny.

  • Trhaná kachna s bobulovým ovocem, kořeněná kubébovým pepřem,zjemněná horským fíkovým rozvarem, bramborové pureé s fazolemi

4/ Odfjell Armador – Syrah Barva je velmi tmavá s hlubokými fialovými stopami. Ve vůni se nejdřív prosadí fíky a červený rybíz. Víno nabízí bohatou ovocitost, ke které se přidávají stopy hřebíčku, vanilky, uzeného masa a dotek toustového chleba. Víno je plné, tělnaté, je svěží a ovocné s doteky jahod a třešní. V závěru nabízí příjemnou kyselinku.

  • Quacamole s kousky uzeného lososa, podávané na kukuřičném toastu, dekorované čokoládovou mátou

5/ Odfjell Capítulo Řada vín Capítulo (kapitola) je výběr zvláštních směsí. Za každým vínem se skrývá historka a ty tvoří legendu vystihující povahu, atmosféru objevovanou během dlouhých námořních cest. Toto přitažlivé víno nabízí intenzivní vůni malin, sušených švestek a fíků, vše doplněno stopami koření. Víno je ovocné, se zaoblenými taniny, nechybí ani stopa kávy a čokolády. Vše končí dlouhým závěrem.

  • Kohoutí prsa plněná sušeným ovocem s černou hořčicí a zlatým česnekem, šťáva jemněná lyofilizovanými malinami, ječný bulghur

6/ Odfjell Orzada – Carignan Hluboká a intenzivní rubínově červená barva s dotekem fialové. Toto víno nabízí nekonečný mix vůní, jako třešňový likér, lékořice, bílé ovoce, konkrétně meruňky, bílé broskve, hrušky a nádech lychee. To vše nakonec zabaleno do vůně jasmínu. Na patře je víno svěží, ovocné, opulentní. Dokáže naplnit ústa vysoce osvěžujícím zážitkem.

  • Roastbeef s ovocným salátem a čajový dressing, cizrnová placka s anýzem

7/ Odfjell Orzada – Malbec Elegantní vůně po ostružinách s květinovými tóny fialek, se stopami vanilky a čokolády. Dochuť je dobře vyvážená, se středně výraznou kyselinou, sladkými a sametovými taniny. Dlouhý konec nabízí krásnou, harmonickou perzistenci v ústech.

  • Hovězí pupek grilovaný, kořeněný směsí pepřů a koriandru,mangová salsa, amarantová brioška

8/ Odfjell Orzada – Cabernet Sauvignon Komplexní vůně nabízející borůvky, třešně, jahody, švestky, vanilku a tabák, nechybí ani černý rybíz, levandule a karafiát. Na patře je víno svěží, s příjemnou kyselinkou a zaoblenými taniny. V dochuti nabízí tóny sušených švestek a čokolády.

  • Emapanadas de pino – taštička z křehkého kynutého těsta s trhaným hovězím masem, olivami, kakaovými boby, podávané s rajčatovou salsou a zakysanou smetanou, dekorované levandulí

9/ Odfjell Orzada – Carmenere Temně rudá barva s purpurovými odlesky. Vůně je komplexní, s kořením, zralým červeným ovocem jako jsou třešně, maliny a švestky a doplněná vůní ostružin a tabáku. Zlatým hřebem je koncentrace ovocné chuti v ústech. Konec je dlouhý, podpořený jemnými, sametovými taniny.

  • Pomalu tažené kohoutí stehno v příslušném víně s lesním ovocem a paprikami v karamelu, mandlová quinoa

10/ Ventisquero – Pangea (Syrah) Barva temně červená s odlesky antracitu. Vůně tmavého ovoce, pepře, vanilky a čokolády, s jemnou minerální stopou. Chuť velmi plná, příjemně opulentní, nádherně zralých taninů. Teplota k podávání ideálně okolo 18 °C, nejlépe rozdýchané dvě hodiny před podáváním.

  • Košíčky z listového těsta plněné rikotou šlehanou se žloutky a dlouhým pepřem, s kousky vysokoprocentní čokolády, tamarindový dip, dekorované tmavou blumou a lístky mateřídoušky

———————

Chile je velmi zajímavá, fungující, dynamicky se rozvíjející země, která má světu co nabídnout. Jednou z komodit přispívajících k dobrému jménu této, pro nás vzdálené, země je určitě víno. I na českém trhu si již vydobylo dobrou pozici a jeho kvalita je všeobecně známá.

Vinařství založil již v roce 1879 pan Alberto Valdivieso, který se jako první v celé Jižní Americe začal věnovat výrobě šumivých vín. Až do poměrně nedávné doby se vinařství věnovalo výhradně výrobě vyhlášených sektů, od 80. let minulého století se zabývá i tichými víny, a to s vynikajícími výsledky. Vinařství Valdivieso je držitelem řady mezinárodních ocenění, včetně zlatých medailí, zejména za vína Caballo Loco, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Pinot Noir. Vinice se rozkládají v oblasti Lontué na ploše o rozloze 460 hektarů. Kapacita sklepa je 10 miliónu litrů. Současná produkce činí 600 000 kartonů tichých vín, 450 000 kartonů sektu a stejné množství likérů.

Před více než 25 lety objevil norský rejdař Dan Odfjell v Chile ve známém údolí Maipo malý kout a zamiloval se do něj. Sám byl narozen v Norsku, v deštivém Bergenu a nemohl odolat atraktivitě jižního slunce v panenském prostředí zmíněného údolí. Všechna svá vína vyrábí biodynamickou cestou. Dnes vedou business v Chile Danielovi synové Lorence a Dan jr., kteří se aktivně podílejí na propagaci vín ze svých vinohradů na mezinárodních trzích a účastní se i práce ve vedení vinařství „Odfjell Vineyards, a.s.“. Řadou ARMADOR se vinařství vrací do dob dávno minulých, kdy víno bylo jedním z nápojů na dlouhých platbách. Dnes Dan Odfjell, norský rejdař, zachovává toto dědictví tím, že vyrábí vína, aby se plavila z Chile přes „sedmero moří“. Když Dan Odfjell založil vinařství, pustil se do dobrodružství plného výzev, ale i příslibů. ORZADA, jak je pojmenovaná další řada vín, je námořnický výraz pro plavbu proti větru než je stanoven potřebný směr. Vína řady Orzada odrážejí úsilí o stanovení kurzu pro získání krásných a zapamatování hodných vín.

Vinařství Ventisquero bylo založeno v roce 1998 zemědělským družstvem Agrosuper, které se rozhodlo rozšířit své aktivity. Za krátkou dobu své existence založilo na 1 500 hektarů vinic v údolích Peralillo, Maipo, Rapel, Casablanca a Apalta, osázených nejlepšími odrůdami vinné révy. Nabízeným vínům vévodí odrůda Cabernet Sauvignon, následuje Merlot, Syrah, Carmenere, Chardonnay, Sauvignon Blanc a Pinot Noir.
Vinařství je vybaveno nejmodernějšími dostupnými technologiemi a během své krátké historie již dosáhlo řady významných ocenění.