Zveme vás na ochutnávku vín ze Zámeckého vinařství Bzenec, mj. držitele mnoha prestižních ocenění Salonu vín ČR 2019. Součástí večera bude degustační menu zhotovené a párované k jednotlivým vínům panem šéfkuchařem Danielem Strunou, což opět slibuje skvělý kulinářský zážitek. Zatím můžeme prozradit, že mezi podávanými pokrmy bude i holoubě. Vína představí pan Ivo Kaňovský ze Zámeckého vinařství Bzenec.
Ochutnávka se uskuteční ve čtvrtek 28.2.2019 od 19:00 hodin v NATURELu Lípová 11, Praha 2 (stanice tramvají Štěpánská a pak asi 100m za Pivovarským domem).
Vstupné 1290,-Kč/os. je třeba složit předem na účet 65112310/5500 a nebo osobně v Naturelu Lípová 11 (každý všední den od 11:00 do 21:00) a to nejpozději do 25.2.2018. Počet míst je omezený, proto rezervaci akceptujeme až po zaplacení vstupného. Děkujeme za pochopení.
Případné dotazy zodpovíme na e-mailu: adam.komers@seznam.cz nebo telefonu: 736531173.
Zámecké vinařství Bzenec je 5násobným držitelem titulů Šampion Národní soutěže vín ČR, Salonu vín, Vinařství roku 2015 a Vinař roku 2016. Vinařství Mikrosvín Mikulov je držitelem titulu Vinař roku 2015.
MENU:
1. Sekt 1876 2013 Zámecké vinařství Bzenec, řada SEKT 1876 Jakostní šumivé víno stanovené oblasti, podoblast: -Popis:V roce 1876 se v zámeckých sklepech města Bzence vyrobilo první šumivé víno v Čechách a na Moravě. Náš sekt, pojmenovaný dle tohoto významného roku, je nositelem všech tradičních hodnot, jež k výrobě šumivého vína neodmyslitelně patří. Používáme metodu kvašení v lahvích, sekty nazrávají minimálně po dobu 14 měsíců, lahve pak ručně setřásáme. Jedná se o Cuvée z pěti odrůd – Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé,Chardonnay a Rulandské modré. Jídlo: Sekt je vhodný podávat jako přípitek, k jednohubkám či předkrmům. Skvěle doplní také krémovou polévku či zeleninový salát. Analytika Cukr g/l: 7,2 Kyseliny g/l: 9,3 Alkohol % obj.: 11,1Extrakt g/l: 24,3
– Silný husí vývar jako falešná želví polévka, jemněno koňakem, sýrová tyčinka s kousky kaštanů.
2. EGO No. 76 Veltlínské zelené + Sylvánské zelené 2016 Zámecké vinařství Bzenec, suché, pozdní sběr, podoblast: Mikulovská. Víno zlatožluté barvy se zelenkavými odlesky. Vůně se projevuje tóny zralého žlutého ovoce, s podtóny čerstvé trávy a na pozadí je podpořena do vůní mletých mandlí. Chuť je čistá a šťavnatá, s pálavskou kyselinkou a příjemnou délkou. Projevuje se pikantními tóny bílého pepře a citrusů, s jemně slanou dochutí. Ocenění: Cuvée Ostrava – stříbrná medaile, Prague Wine Trophy 2017 – Prague Gold, Král vín ČR 2017 – bronzová medaile, Mikulovská podoblast NSV 2017 – stříbrná medaile Jídlo: Víno se hodí k hovězímu, drůbežímu či rybě. Analytika: Cukr g/l: 3,0 Kyseliny g/l: 6,8 Alkohol % obj.: 13,0Extrakt g/l: 21,2
– Holoubě plněné bylinkami, mandlemi a hruškou, dekorované plátkem medového ořechu, podávané na ožehlé bramboře.
3. Ryzlink vlašský 2017 Zámecké vinařství Bzenec, řada Collection 1508, pozdní sběr, podoblast: Slovácká. Víno sytější zlaté barvy s velmi dobrou viskozitou. Typická vůně s projevem červeného grepu, sušených bylin a nádechem medu. Chuť je mohutná, s pevnou kyselinkou a jemným dotykem cukru. V závěru delší s rozinkově nasládlou dochutí. Ocenění: Prague Wine Trophy 2018 – Prague Premium Gold, Salon vín ČR 2019 – Zlatá medaile. Jídlo: Víno je vhodné podávat k zeleninovým jídlům a polévkám. Hodí se též však i k rybám či jemným paštikám. Analytika: Cukr g/l: 6,3 Kyseliny g/l: 7,2 Alkohol % obj.: 14,4Extrakt g/l: 26,0
– Kroketa z vařeného kapra kořeněná soleným citronem, bílý pepř, sekané rozinky, persilka, šalotka, šalvěj. Kaparová majonéza s vařeným vejcem.
4. Ryzlink rýnský 2017 Zámecké vinařství Bzenec, řada Collection 1508 suché, pozdní sběr, podoblast: Slovácká. Popis: Víno zelenkavě-slámové barvy. Mnohoslibná vůně se představuje tóny sušených meruněk, zralého manga a s lehce kořenitým podtónem na pozadí. V chuti příjemně vyzrálé s pikantní citrusovou kyselinkou. Díky míchání na jemných kalech má víno příjemnou plnost. Dochuť je dlouhá a sametová. Ocenění: Prague Wine Trophy 2018 – Prague Gold, Slovácká podoblast NSV 2018 – zlatá medaile, Salon vín ČR 2019 – Zlatá medaile Jídlo: Toto víno skvěle doplní předkrmy, lehké úpravy ryb či telecí maso. Analytika: Cukr g/l: 4,5 Kyseliny g/l: 7,7 Alkohol % obj.: 13,0Extrakt g/l: 26,8
– Telecí pavouček prudce ožehlý, bramborová litina se škvarky, jablkové zelí.
5. Ryzlink rýnský, Mikulov, Za cihelnou 2015 Zámecké vinařství Bzenec, řada Terroir Moravia suché, pozdní sběr, podoblast: Mikulovská, obec: Mikulov, trať: Za cihelnou. Popis: Rozmanitá vůně spojuje tóny citrónu a medu, které jsou podpořeny podkresem zralých meruněk. Chuť je živá, s pevnou pálavskou kyselinkou, širokým tělem a výrazně slanou dochutí. Poloha Mikulov Za cihelnou je západní svah na okraji Mikulova. Půda je karbonátová černozem se sprašovito-jílovitým podložím, středně těžká až těžká, s vyšším podílem jílovitých částic, dobrými vláhovými poměry, a to i v letech s nízkými srážkami. Sprašově-jílovité podloží má vysoký obsah aktivního vápna a spolu s dobrými vláhovými poměry dává vzniknout bohatým minerálním vínům s výrazným strukturováním a rozmanitým vrstvením chutí při dozrávání. Ocenění: Prague Wine Trophy 2017 – Prague Premium Gold, Concours Mondial de Bruxelles 2017 – stříbrná medaile, International Wine Challenge 2017 – stříbrná medaile, Co chutná mladým 2018 – zlatá medaile, Concours Mondial de Bruxelles 2018 – stříbrná medaile, Oenoforum 2018 – zlatá medaile, Prague Wine Trophy 2018 -Prague Premium Gold, Vinař roku 2018 – zlatá medaile. Jídlo: Víno je vhodné kombinovat s předkrmy, lehkými úpravami ryb a telecím masem. Analytika Cukr g/l: 7,9 Kyseliny g/l: 7,8 Alkohol % obj.: 12,3Extrakt g/l: 23,1
– Vepřová krkovice polosušená, karamelizovaná cibule, křen, lyofilizovaná malina, popenec. Žitný dalamánek.
6. Sauvignon 2016 pozdní sběr EGO Víno světlejší žluté barvy se zelenými odlesky. Vůně je expresivní, s typicky odrůdovým charakterem a projevem černo-rybízového dřeva, limety a zralým angreštem. Chuť nabízí šťavnatost, s citrusovou kyselinkou, příjemnou plností a harmonickou dochutí. Prague Wine Trophy 2017 – Prague Gold, Prague Wine Trophy 2018 – Prague Gold cukr 5,4 kyselina 7,2 alkohol 13 extrakt 23
– Křepelka pečená na bílém víně, restované salátové listy s čekankou, černorybízový dresink, nebroušená rýže s oříšky
7. Muškát moravský 2017 Zámecké vinařství Bzenec, řada Collection 1508 polosuché, pozdní sběr, podoblast: Slovácká. Popis: Víno zlaté barvy se stříbřitými odlesky. Sladce květinová vůně s tóny citrusů a čerstvých hroznů. Chuť šťavnatá s jemnou kořenitou dochutí. Ocenění: Bacchus 2018 – stříbrná medaile, Prague Wine Trophy 2018 – Prague Regional Champion, Decanter 2018 -stříbrná medaile, Oenoforum 2018 – stříbrná medaile, Slovácká podoblast NSV 2018 – zlatá medaile, Král vín2018 – stříbrná medaile. Jídlo: Suché víno této odrůdy je skvělé k husím játrům nebo jemným paštikám, sladké pak k dezertům. Analytika: Cukr g/l: 14,2 Kyseliny g/l: 7,0 Alkohol % obj.: 12,1Extrakt g/l: 23,0
– Foie gras na mandlovém suchárku s hroznovým culis s mediteránskými bylinami
8. Rulandské modré 2017 Zámecké vinařství Bzenec, řada Collection 1508 suché, pozdní sběr, podoblast: Slovácká. Popis: Vůně ostružin a koření. Chuť nazrálá a zemitá s tóny sušených třešní. Ocenění: Prague Wine Trophy 2018 – Prague Silver. Jídlo: Víno je vhodné podávat k pečeným masům nebo jemným úpravám zvěřiny. Hodí se též k houbovým pokrmům. Analytika: Cukr g/l: 5 Kyseliny g/l: 5 Alkohol % obj.: 12,4Extrakt g/l: 28,1
– Srnčí krk na červeném víně, perníková nádivka, jus s třešněmi a mrkví, tunýrovaný žampion.
9. Frankovka 2015 jakostní Pěkně nazrálá Frankovka tmavě rubínové barvy se sametovým buketem. Vůně je ovocná s tóny černých vyzrálých třešní a chuť je velmi elegantní a jemná a harmonická. Cukr 1,7 kyselina 5,4 alkohol 12,7 extrakt 25,7
– Husí žaludky na divoko s kořenovou zeleninou, koňakem a kandovaným česnekem. Chléb s žaludovou moukou.
10. Pálava 2018 výběr z hroznů Víno zlatavá barvy s výraznou intenzitou vůně, v které naleznete tóny vyzrálého žlutého ovoce, sladkost medových plástů a nádech exotického koření. V chuti je víno nasládlé a lehce kořenité, převažují chutě přezrálých fíků, medu a v dochuti naleznete kořenitost Tramínu. Cukr 25,6 kyselina 6,8 alkohol 12,8 extrakt 27,7
– Slíváky s citronovou smetanou.
Těšíme se na setkání v Naturelu u skvělého vína a jídla! J