Bordeaux – lahůdky z pravého břehu

Představujeme dvě biodynamické lahůdky z pravého břehu Bordeaux:

Chateau Le Puy, Emilien 2013

85% Merlot, 7% Cabernet sauvignon, 6% Cabernet franc, 1% Malbec, 13% alk. Manuální sběr, velmi nízký výnos 15hl/ha. Fermentace proběhla v dubových sudech barrrique a foudre, víno následně zraje po dobu 24 měsíců v použitých barriques. Pravidelné míchání jemných kalů dle lunárního cyklu měsíce. Není čiřeno ani filtrováno, bez přidané síry. Pěkná tmavě granátová barva. V nose sladce kořeněné, v ústech jemný dotyk červeného ovoce (maliny, lesní jahody) se znatelnými tříslovinami. Jemné a svěží, živelné díky kyselině.

Chateau Le Puy, Duc de Nauves 2014

70% Merlot, 20% Cabernet franc, 10% Cabernet Sauvignon,13% alk. Mladé vinohrady kolem 15 let ležící na podloží z jílu a vápence na tvrdém kamenném podloží. Poloha s dobrou drenáží a vyššími teplotami, ruční sběr, spontánní fermentace, macerace v dubových kádích (2-4 týdny), zrání v malých betonových kádích. Není čiřeno ani filtrováno, bez přidané síry. Intenzivní jiskrná granátová barva, aroma se rozvíjí do delikátních tonů červené ovoce, v puse plné a kulaté, slušná kyselina i třísloviny, jednodušší ovšem velmi dobře pitelné.