Zveme vás na ochutnávku klasických italských vín Barone Ricasoli (Chianti) a Paolo Manzone. Součástí večera bude již tradiční degustační menu zhotovené a párované k jednotlivým vínům panem šéfkuchařem Danielem Strunou.
Ochutnávka se uskuteční ve čtvrtek 24. října 2019 od 19:00 hodin v NATURELu Lípová 11, Praha 2 (stanice tramvají Štěpánská a pak asi 100m za Pivovarským domem).
Vstupné 1990,-Kč/os. je třeba po předchozí předběžné rezervaci složit předem na účet 65112310/5500 a nebo osobně v Naturelu Lípová 11 (každý všední den od 11:00 do 20:00) a to nejpozději do 22.10.2019. Počet míst je omezený, proto rezervaci plně akceptujeme až po zaplacení vstupného. Děkujeme za pochopení.
Případné dotazy zodpovíme na e-mailu: info@vino-naturel.cz nebo telefonu: 736531173.
Kompletní menu 10 vín + 10 jídel bude zveřejněno také v události na facebookové stránce Naturel Lípová 11 https://www.facebook.com/events/2503495626547257/
MENU
1/ Roero Arneis DOCG (bílé), odrůda Arneis, oblast Roero. Barva slámově žlutá se zelenými odlesky, delikátní aroma zralého ovoce a květů. Chuť harmonická, vyvážená, ideální po 2-3 letech od sklizně.
-
Ceviche z tresky, bergamot, bertrám,bílý pepř, rozinkové hrozno, lístky sibiřské šalvěje, ořechový olej, podávaný s lískooříškovým chlebem
2/ Albia IGT Toscana bianco, Sauvignon blanc, Chardonnay, Malvasia bianca. Jemně zlatavá barva, elegantní aroma broskví, passion fruit a pomerančových květů. Svěží a elegantní chuť sjemnou kyselinou, dlouhá dochuť skvěle harmonizuje s buketem.
-
Kohoutí prsa plněná sušenými rajčaty, umeboshi, pancetta, kořeněná sečuánským pepřem, pečená na příslušném víně, podávaná s kamutovým zrnem s jablky a semínky dýně, dekor lístky rukoly
3/ Dolceto d´Alba Magna DOC, suché víno, bohaté aroma červeného ovoce a květů. Barva rubínová s fialovými odlesky, chuť vyvážená a oblá.
-
Hovězí vrchní šál na způsob tatar, lanýžová melange, dlouhý pepř, koňak, žloutek,bílá cibule, kapary na másle, podávaný na špaldovém krutonu se semínky bílé hořčice
4/ Barbera d´Alba Superiore Fiorenza DOC, víno z oblasti Sinio, 25 let stará vinice, vápenité podloží dává vínu výbornou kvalitu. Barva rubínová, intensivní aroma, chuť zralého ovoce, typická pro mladé víno, se postupně zaobluje a zjemňuje v průběhu 3 – 5 let.
-
Losí striploin filírovaný, podávaný na ožehlé bramboře se šalotkou, hruškou a sušenými třešněmi, dekor lístky yzopu
5/ Chianti DOCG Ricasoli, 80% Sangiovese, 15 % Merlot, 5 % Cabernet Sauvignon. Intenzivní rubínová barva, buket višní a drobného červeného ovoce. Chuť vyvážená a plná.
-
Kohoutí stehno rolované se schwarzwaldskou šunkou, pečené na carobu, divokém koření, špetce sumach koření, podávané na bramborovém pureé s mascarpone, bílý pepř
6/ Chianti classico DOCG Brolio, 80% Sangiovese, 15 % Merlot, 5 % Cabernet Sauvignon. Intenzivní červená barva, výrazný buket červeného ovoce a koření. Chuť je velmi harmonická s vyváženými tříslovinami, persistentní, s lehkou mineralitou. Zraje 9 měsíců v dubových sudech a 3-6 měsíců v lahvi. Hodí se výborně k pečenému masu a steakům.
-
Vepřová líčka pečená se zlatým česnekem, calvados a griliáš, podávaná s restovanou dýní kořeněnou kubébovým pepřem a kardamomem, dekor čínská pažitka
7/ Chianti classico DOCG Bettino, 85 % Sangiovese, 15 % Abrusco. Intenzivní rubínová barva, aroma zralého červeného ovoce s náznaky koření. Víno je plné a vyvážené. Výroba v tradičních nerezových nádobách, pak 18 měsíců v dubových sudech a min. 3 měsíce v lahvi.
-
Trhané hovězí s datlovou pastou, zatar, podávané s celozrnnou rýží a granátovým jablkem, dekor mateřídouška
8/ Chianti classico DOCG riserva, 80% Sangiovese, 15 % Merlot, 5 % Cabernet Sauvignon. Intenzivní červená barva, výrazný buket červeného ovoce, vanilky s náznaky koření. Chuť je velmi harmonická s vyváženými tříslovinami, persistentní, s lehkou mineralitou. Zraje 16 měsíců v dubových sudech a 3-6 měsíců v lahvi.
-
Kančí plec pomalu tažená na portském, glazované šalotky a kaštany, bramborová kroketa se svatojánskými ořechy
9/ Nebbiolo d´Alba DOC, víno z oblasti Sinio zraje krátce ve velkých francouzských dubových sudech o obsahu 350 l, poté v lahvích. Temně rubínová barva, aroma červeného ovoce. Typické třísloviny, které jsou výrazné u mladého vína se postupně zaoblují a zjemňují, doba uchování 10-12 let.
-
Husí játra s pekanovými ořechy a plody physalis, coulis z kořenové zeleniny a popence, podávaná s pohankovou bulkou kořeněnou koriandrem
10/ Barolo Serralunga DOCG, odrůda Nebbiolo, Barolo z oblasti Serralunga je označováno jako „tradiční Barolo“ díky zrání 26 měsíců z části ve francouzských dubových sudech (350 l) a slovinských dubových sudech (300 hl), poté v lahvích. Průměrné stáří vinice 25 let, mikroklima oblasti a složení půdy zaručuje vysokou kvalitu hroznů, bohatou strukturu a plné tělo, je určeno k dlouhodobému uskladnění až na 25 let.
-
Čokoládová pěna s višněmi z čokolády Los Palmaritos, špetka chili, 30tiletý koňak, lískooříšková kraplička
Barone Ricasoli, svořitel slavného Chianti
Vinařství Barone Ricasoli je nejstarším vinařstvím v Itálii. Podle amerického časopisu Family Business je dokonce pátou nejstarší fungující rodinnou firmou na světě a druhou nejstarší, pokud tento výběr zúžíme pouze na sektor vína*. A to není zdaleka jediná přední příčka, kterou si toto vinařství nárokuje.
Zrození Chianti
Vinařská historie šlechtické rodiny Ricasoli se začíná psát roku 1141, kdy se rodina usídlila v hradu Castello di Brolio, kde bydlí do dnešních dnů. Mohutně opevněný hrad leží v toskánské oblasti Chianti Classico, tedy v centrální části Chianti, odkud historicky pochází stejnojmenné víno založené převážně na odrůdě Sangiovese.
Klíčovou osobností pro vývoj vinařství v Broliu byl bezesporu Baron Bettino Ricasoli. Ten působil jako italský předseda vlády a stihl i významně ovlivnit dnešní podobu jednoho z nejslavnějších italských vín. Po více než třiceti letech výzkumu a pokusů, napsal roku 1872 dopis do Univerzity v Pise, který obsahoval formuli na výrobu vína s názvem Chianti. V něm mimo jiné zmiňuje jeho doporučené složení založené na odrůdě Sangiovese s přidáním malého množství odrůd Canaiolo a Malvasia. Toto složení (s vyjímkou Malvasie) přetrvává u tradičních vinařů až dodnes a Bettino Ricasoli je považován za zakladatele tohoto světoznámého vína.
Výzkum především
Se současnou rozlohou vinic 235 hektarů je Barone Ricasoli největším vinařstvím v oblasti Chianti Classico. Řídí jej již 32. baron z Brolia, Francesco Ricasoli, který ještě pozvedl kvalitu místních vín. Dosáhl toho především větším důrazem na terroir, rozsáhlým výzkumem půdy, klonů odrůdy Sangiovese, mezinárodních odrůd a jejich následnou vhodnou výsadbou.
Důležitou roli přitom sehrála větší hustota vysázení řádků, čímž je docíleno vyšší kvality hroznů. Ty jsou zpracovávány v moderních sklepích v úpatí hradu Brolio. Řízená fermentace probíhá v nerezových tancích. Hrozny zde kvasí odděleně podle vinic, z kterých pochází, aby byl zachován jejich jedinečný charakter. Následně zrají dle potřeby v nerezových barelech, velkých dubových sudech či sudech typu barrique. Produkce vín Barone Ricasoli je díky kvalitní selekci hroznů a šetrné vinifikaci na velmi vysoké úrovni napříč celým portfoliem. Jejich vrcholné Chianti Classico Gran Selezione, Castello di Brolio, je pak považováno za jedno z největších vín oblasti Chianti.